Wistbo driftchefsträff 2025

För femte året i rad tackar vi för en fantastisk driftchefsträff! I år träffades vi på Villa Fridhem för att bland annat prata om vad som hänt hos oss på Wistbo Information sedan sist, lyfta vad som händer framåt och såklart för att utbyta erfarenheter, utmaningar och lösningar med varandra. 

Ett unikt och hjärtligt forum

Vi har haft två givande dagar tillsammans med våra kunder där vi lyssnat till bland annat nyheter i Wistbo driftportal, pratat om hur vi arbetat med olika kundprojekt och anpassningar under det gångna året samt uppdaterat oss i hur långt projektet Arbetstillstånd har kommit. Vi har också lyssnat till Ulf Söderlind, från Heta Utbildningar - Yrkeshögskolan i Härnösand, som lyfte den högaktuella frågan kring brist på utbildad personal inom energibranschen och svårigheten att rekrytera.

Våra årliga driftchefsträffar är ett unikt forum där verksamhetsansvariga får chansen att föra givande diskussioner, utbyta erfarenheter och ta del av av varandras lärdomar. 

– Det är första gången jag deltar på driftchefsträffen och innan har jag hört väldigt mycket positivt om både den och användarträffen. Vi som är här står inför samma utmaningar så det är ett bra forum för oss att utbyta erfarenheter, Linnea Nilsson, driftchef på Gävle Energi.

Vår nya funktion Arbetstillstånd

Något vi jobbat på i drygt två år är vår nya funktion Arbetstillstånd. Vi har velat ha en långsiktig lösning där vi samlar förståelsen kring de behov och krav som finns för att kunna utföra digitaliseringen på ett bra sätt. Under driftchefsträffen kunde vi äntligen visa upp en första version – nästa steg blir att samla in feedback och på sikt addera ny funktionalitet. Planen är att funktionen ska lanseras efter sommaren 2025 – något som både vi och våra användare längtat efter och ser fram emot!

Utmaningar att kompetensförsörja branschen 

Ulf Söderlind från Yrkeshögskolan i Härnösand besökte oss och höll en föreläsning om utmaningarna kring kompetensförsörjning som branschen nu står inför. Många energiföretag har svårt att hitta rätt kompetens och inom några år kommer behovet öka markant då en stor grupp går i pension.

– Vi ser en ökad personalomsättning och konkurrens samtidigt som det är brist på personer med rätt yrkeserfarenhet, utbildning och arbetserfarenhet. Idag ser vi att ungefär 83 personer tar examen inom kraftvärme varje år, i hela Sverige. I den takten kommer vi inte kunna täcka upp för de pensionsavgångar som sker de närmsta åren.

Ulf presenterar en eventuell lösning, fenomenet ”Accelerated learning”, en så kallad instegsutbildning. Det är en kortare, betald utbildning som lockar många sökande och som inte kräver några formella förkunskaper. Det ställer dock höga krav på arbetsmoral, urvalsprocessen, utbildaren och på onboardingprocessen hos företagen.

– Personerna blir fortbildningsklara när de kommer ut till företagen och behöver någon att luta sig mot. Onboardingprocessen blir oundvikligen längre och därför behöver det finnas en naturlig handledare för att få en strukturerad övergång.

Branschen har visat intresse för alternativa lösningar och det finns individer som vill jobba i branschen med stor kapacitet för att klara utbildningen. Tiden då skolväsendet själv kan lösa kompetensbehoven tror Ulf dock är passerad.

En spännande föreläsning som väckte många diskussioner bland deltagarna då det som sagt är ett hett ämne för branschen just nu.

Stort tack till alla som deltog denna gång – som alltid tar vi med oss mycket fina tankat framåt och nyttiga erfarenheter!

Peter Wistbo tackar för åren som VD